Portofele Bitcoin – Bitcoin Wallets
Sugestii pentru portofelele Bitcoin

Portofelele Bitcoin sunt aplicații sau dispozitive care vă permit să trimiteți și să primiți bitcoin.
Portofelele Bitcoin nu stochează efectiv bitcoin. Ele stochează cheile secrete care sunt folosite pentru a autoriza transferurile dvs. de bitcoin.
Securitatea portofelului Bitcoin este esențială. Dacă cineva obține acces la portofelul dvs., ar putea copia cheile secrete și le-ar putea folosi pentru a vă fura bitcoinii.
Dacă căutați un portofel Bitcoin, de obicei sugerăm BlueWallet sau Wallet of Satoshi.
Ambele le puteti folosi cu usurinta pentru a rascumpara vouchere Bitcoin în rețeaua principală (On-chain) sau vouchere Bitcoin în rețeaua Lightning.

Caracteristicile importante pentru alegerea unui portofel Bitcoin

Atunci când vine vorba de alegerea unui portofel Bitcoin, există câteva caracteristici cheie pe care ar trebui să le luați în considerare:

  1. Securitatea: Unul dintre cele mai importante aspecte este securitatea portofelului Bitcoin. Asigurați-vă că portofelul oferă opțiuni solide de securitate, cum ar fi criptarea datelor și autentificarea în două pași.
  2. Controlul privat: Este esențial să aveți control total asupra cheilor private ale portofelului. Aceasta vă permite să aveți deplină responsabilitate pentru securitatea fondurilor dvs. asigurând că numai dumneavoastră aveți acces la cheile private.
  3. Compatibilitate și ușurință de utilizare: Asigurați-vă că portofelul Bitcoin este compatibil cu platformele și dispozitivele dvs. preferate. Interfața portofelului ar trebui să fie intuitivă și ușor de utilizat, astfel încât să vă puteți gestiona cu ușurință fondurile.
  4. Backup și recuperare: Alegeți un portofel care vă permite să efectuați backup regulat al cheilor private. Aceasta vă ajută să vă protejați împotriva pierderii accidentale a datelor și să vă recuperați fondurile în caz de problemă.
  5. Suport și comunitate: Verificați dacă portofelul Bitcoin are o comunitate activă și un suport tehnic fiabil. Este util să aveți acces la ajutor și informații suplimentare în caz de nevoie.

Cu aceste caracteristici importante în minte, puteți lua o decizie informată atunci când alegeți portofelul Bitcoin potrivit nevoilor și preferințelor dumneavoastră.

  • Disponibile pentru iOS și Android ✅
  • Gratuit de descărcat și ușor de utilizat ✅
  • Compatibile cu rețeaua Lightning și cu rețeaua principală ✅
  • Ar trebui, de asemenea, să luați în considerare dacă doriți un portofel cu auto-custodie (self-custody wallet) sau un portofel cu custodie externa (custodial wallet).

Portofelele cu auto-custodie stochează cheile secrete ale bitcoinilor pe smartphone-ul, tableta sau calculatorul dvs. Nimeni altcineva nu are acces la acele chei secrete.
Portofelele cu auto-custodie (self-custody wallet) stochează cheile secrete ale bitcoinilor pe servere centrale gestionate de dezvoltatorul portofelului. Dezvoltatorul și angajații săi au acces la acele chei secrete.
Dacă altcineva are acces la cheile secrete, acestea ar putea fi folosite pentru a vă fura bitcoinii.
Dacă pierdeți accesul la cheile secrete, nu veți putea să vă accesați bitcoinii sau să-i transferați altcuiva.
Portofelele cu auto-custodie (self-custody wallet) vă cer să configurați o „fraza de recuperare” secretă. Dacă pierdeți smartphone-ul sau ștergeți aplicația portofelului, veți avea nevoie de fraza de recuperare pentru a recăpăta accesul la cheile secrete.
Portofelele custodie externa (custodial wallet) nu necesită să configurați o „fraza de recuperare” secretă. Dacă pierdeți smartphone-ul sau ștergeți aplicația portofelului, puteți recupera cheile secrete de pe serverul lor central.
Dacă căutați un portofel cu auto-custodie (self-custody wallet), de obicei sugerăm  BlueWallet
Dacă căutați un portofel cu custodie externa (custodial wallet) , de obicei sugerăm  Wallet Of Satoshi
Ambele portofele furnizează funcționalitate LNURL (Lightning Network URL) pentru crearea și gestionarea voucherelor Lightning (invoice).

Concluzie:
Portofelele cu auto-custodie oferă control direct asupra cheilor private, în timp ce portofelele cu custodie externă păstrează cheile în mâinile unui terț de încredere.